6 Haziran 2016 Pazartesi

Münevver Cinayetinde Vicdani Sorular

Bu konuda yazmayı düşünürken epey zorlandım, ama gaipten gelen bir ses; Midas'ın Kulakları Eşek Kulakları dedikçe, ve uykularım kaçtıkça, bazı sakıncalı soruları ütopyamdan alıp kağıtlara döküyorum.

24 Haziran

Medya bu konuyu nasıl ele alıyor?

-İstismarcı olarak. Nasıl bu dosyada, davacı, davalı, yargı, polis, savcı, adli tıp, avukatlar v.s. unsurlar varsa, medya bu konunun istismarcısı. Günlük eklerine bir de Münevver Cinayeti Eki koyma eğilimindeler. Bu davanın bir ucunda Gariboğlu ailesi olmasaydı, bu konunun raf ömrü ne kadar olurdu?

Cem'in yazışmalarında bahsettiği "Sırrı" ne olabilir?

-Herkesin kolayca sıralayabileceği ihtimaller, ama en çok öne çıkan birkaç tanesi,

Cem eşcinsel eğiliminde olabilir,
Cem cinsel yetersizlik veya fonksiyon bozukluğu yaşıyor,
Cem uyuşturucu kullanıcısı olabilir,
Aile içinde şiddet ve benzeri olaylar yaşamış olabilir
Cem aile içi sadakatsizlik olaylarına şahit olmuş olabilir
Cem geçmişte bir suç işlemiş ve bu suçu kız arkadaşına bahsettiği için pişmanlık duymuş olması sebebiyle, münevverin yaşamasını risk saymış olabilir.
Buluştuklarında yaşamış oldukları, muhtemelen Alkol veya uyuşturucu veya iktidar ilaçları etkisiyle, tartışmanın derecesi olağan seviyeyi üste taşımış olabilir.

Cem nerede, ve kimden, nasıl destek alıyor?

-Cem en yakın ihtimalle yurtdışında okuduğu yerlerden birinde edinmiş olduğu arkadaşları, veya yerli halk, veya bu tür durumlarda zanlıya yataklık etmekte profesyonelleşmiş bir örgütün himayesinde.

Ailesinden destek almadığını varsayalım, kendisine ait bir gizli birikimi vardı, herhangi bir banka veya gizli kasa kullanmadığını varsayarsak, bu birikimin en az 100 milyar olması gerekli, ve bu parayı "zula" etmiş olması, yanında taşıması gerekli, ailesinin bu paradan habersiz olması gerekli.

Ailesinden destek aldığını varsayalım, bu para ancak bir arkadaşına gönderilen havalelerin oranındaki artış ile yansıyor olabilir. Bu açıdan, öğrenci arkadaşlarına giden havale miktarlarındaki artış incelenmeli. Mesela normalde ayda bin lira gönderilen bir öğrenciye, birdenbire 5000 lira gitmesi gibi.

Gariboğlu ailesinin yurtdışındaki şirketlerinden yapılan noname ödemeler yoluylada bu para aktarımı olabilir.

Gariboğlu ailesi bu olaydan ne kadar mağdur, devlet ile olan ilişkileri ve diğer ticari ilişkilerine bu olay ne kadar yansıdı?

-Aile TMSF borç yapılanması ile borçlarını uzun vadede ödüyor. Ama tahsil kabiliyetinin sürebilmesi için, birtakım kaynaklar'a ihtiyaçları var. Ailenin sahibi olduğu bazı şirketler, Multinet, Burgaz rakı, gibi, Yurtdışı madencilik işletmesi ve sair yatırımları ile borçların ödenmesi süreci yürümekte. Yani devlet için bu aile, kamuoyu borçlarının tahsili için önemli durumda. Aile'nin bu olaydan ötürü yaşamış olduğu travma, ve muhtemelen suçluya yataklık yapmaları sonucu, bulundukları zor durumdan ticari iflas çıkabilir. Ekonomik krize denk gelen bu durumda, kamuoyu alacaklarının tahsili için Gariboğlu ailesinin yıpranmasına devletin korumacı tedbirlerle yanaşacağı ihtimali vardır.

Pekiyi, zanlı ve maktule arasındaki ilişkiye bakış açınız?

-Sadece bize yansıdığı kadarı ile. Bir kere yaşları reşit değil, ilişkilerinde paylaştıkları dialoglar, bu ilişkinin çocukluk seviyesinde bir yetişkinlik rolü olduğunu görüyoruz. İlişkiye cinsellik bulaştığı sebebiyle, ki bu anlaşılıyor, münevverin yakın paylaşımda bulunmuş olabileceği sırdaşları, annesi v.b kişilerin sorgusu olayın seyrini değiştirebilir.

Birde kamera görüntüleri var, sonradan ortaya çıkan, hatta gizlenmeye çalışılmış ama bilgisayar yedek hafızaya atmış, bu konuda ne diyebiliriz?

-Cem'in yakalanmasına bir katkı yapar mı bilmem ama, bu görüntülerin gizlenmesi sadece, site yönetiminin suça iştiraki olarak kamuoyundan tepki görmedi, bir sinema olarak seyrettik, avukatları bu olayı buldular ama devlet sahip çıktı bu keşife, dolayısıyla aynen ergenekon dalgası gibi, cinayetin 2. dalgası diyebiliriz. Olay içinde olay.

Siz ne zaman Cem'in yakalanabileceğini düşünüyorsunuz?

-Sanırım bir takım pazarlıklar sonuçlandıktan sonra, iktidar siyaseten zayıf bir duruma düştüğü zamanda, Cemi saklayan grup içinde bir zincir halkası zayıf çıktığı anda, çünkü 100 güne bir sıfır eklersiniz, kolayca 1000 gün oluverir. Ama aslını sorarsanız, aranılan Hakan UZAN, Kemal UZAN, nerede saklanıyor, pazarlıklar sonuçlanırsa Cem GARİBOĞLU'da bulunabilir.

Kamuoyu Vicdanı'nın Sesi Mustafa MEHİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder