11 Ağustos 2010 Çarşamba

Söylem Teyze ve Tavanarası Tozları

Söylem teyze, cihangir muhabbetlerinde siyah kuşağa geçebilmek için bir yol düşünür ve ilk evinin tavanarasında anıların tozlarına bulanarak, aforizmik yeteneklerini geliştirmeyi planlar. Tavanarasının anahtarını binbir aforizma ile ele geçiren Söylem Teyze, yanına üç günlük simit, lavaşgiri, ebegümeci, süzme peynir, çizi, afyon balı ve nar ekşisi ile kendini tavanarasına kitletir.

İlk konuğu, küçükken en yakın arkadaşı olan tavşan dişli, tavşan kulaklı tavşan oyuncak yampiri dir. Anamaddesi büyük bir sünger ve üzeri tavşan formu verilmiş bezemeler olan yampiri, minik söylemin ilk ve son kankasıdır. Eski 20 yıl öncesini yaadederler, Söylem ona büyük aşklarını, büyük düşlerini ve büyük kulaklarını anlatır, yampiri'de ona tavanarasında kuşlarla arkadaş olduğunu.

En sonunda Söylem Tavşanına dışarı çıkmayı teklif eder, zira en iyi kankasıdır yaşayan yaşamış. Tavşan kibarca reddeder Söylemi, söylemde aynen çocukluğundaki gibi süngeri duvara fırlatır, aslında ikiside biliyordur duvara fırlatılma ritüelini. Tavşan -Ayy anam canım yandı diye bağırır yalandan, Söylemde ay canım biyerine bişey oldu mu diye onu teselli edecektir. Bu böyle gidip gelecektir.

İkinci konuğu tavanarasından, yeşil üç tekerli bisikletidir. Pedalları kırık olsada, binilebilir. Bi keresinde çukurcuma yokuşlarından birinde, hakim olamayınca bisiklete, tangır tungur yuvarlanmışlardı yerlere. Söylemin ilk defa orda dizi yarılmıştır, ve ilk defa selesi kırılmıştı bisikletin. O günden beri kader ortağıdır, gelmiş geçmiş en büyük ortağıdır bisiklet ile söylem birbirinin.

Söylem bisiklete dizini gösterir, işte oradadır ilk yarılmanın izşemali, iyiki unutmuşum der söylem, dizime lazer yaptırmayı, bisiklet ise mahçup, neden olduğu kazadan, yaşanmış anı işte yitik geçmiş fezadan.

Sonra birkaç anı daha, tek tek saygı durulan, Söylemde Aforizma Taa Bağdata buradan.

Mesela ilk yaptığı oya, ilk okul çantası, ilk telefonları, Walkmeni, simgeleri, imgeleri, ilk aldığı gümüş ortaköyden, hatta annanesinin gelinliği, mustafa, karneleri, diplomaları. Vs.

Bunların üzerine Aforizma'yı basar Söylem, gelmişi geçmişe vurdurup.

"Büyüdükçe daha güçleniyor muşum gibime geliyor, ama bazen de; bu bir yanılgı diye düşünüyorum. Güçlenmiyoruz sadece duyarsızlaşıyoruz sanırım...."