17 Ocak 2010 Pazar

MUALLİM NACİ

Söylem Teyze, biliyorsunuz; - meşhur yazar çizerler ve üslupları hakkında edebiyat-severlere konferanslar verir durur.

Şimdi kendisinin Altunizade şehrinde Muallim Naci hakkında dedikleri;..

.....Babası Dolapdere semtinde karate dükkanı işleten Muallim Naci, veletler kupasında ikincilikler almış, ama birgün burnunu mermer sütun'a çarpınca, babası tarafından "İbneler Ordusu" Galatasaray Sultanisine vecmedilmiştir.

İlk hocası olan Mustafa Sergüzeştgül, kendisindeki şahane yetenekleri keşfederek, onu Tophane mevlevihanesi yanındaki, Namlı Küfürbazlar çetesine göndermiş, ve zamanın en içten küfür, naara, laf atımı ve çeşitli cinsel içerikli huyları kazanmasını sağlamıştır.

Birgün Muallim Naci Mustafa Hocası kendisine sorulduğunda;

Ölüsünü disktiğim götüpamuklunun sayesinde dilimizin kıvrılmadığı küfür kalmadı, diyerek hocasına olan sevgi dolu hislerini dışa vurmuştur.

Zamanın kültür sadraazamı Balkan Naci İslimyeli, birgün takrir gazetesi saklambaç eki "Yetenek Götünüze Girsin" yarışmasında ikinci olan Muallim Naci'yi huzuruna kabul etmiş ve ondan uşşak makamında kurdilihicaskar bir uzunhava istediğinde:

Taşşak makamında kürtlerin götü kalkmaz, bağırtsan da avaz avaz! isimli uzunhava ile bu genç muallimden hoşnut kalarak, kendisini Sibirya'ya öğrenime göndermiştir.

Sibiryada mini mini Sovyetlere edebiyat dersleri verirken, bir yandan da memleketteki siyasi ve sanatsal gelişmeleri taakib ederek, ülkesinin durumuna kayıtsız kalmamıştır. O zamanlar çıkarttığı " gurbetteyim özledim, olsaydı memleketin bokunu bile yerim" (ilvetzia bukocnicky serbietto Zuvoçka) isimli yayın ile Anadolu özgürlük hareketine ivme katmıştır.

Ve 1924 yılında Galatasaray idadisine müdür olarak geri döndüğünü görüyoruz. O tarihten beri Feneri Kadıköyde yenemiyoruz, keşke Sibiryadan geri gelmeseydi, geberip gitseydi"" diyerek konferansını bitirmiştir.

Söylem ÖYKÜCÜ - konferans - flaşbellek ram 23 Windowz hp.