4 Ağustos 2009 Salı

turistler ve mustafa

Kusura bakmayın teknolojiyle aram size yeni ufuklardan bahsedecek kadar engin değil. Burdan hareketle yaşanmışlık babında sürçili ihsanlarımız oluyor.

O bahtsız mahallemde, çorak mahallemde, bir garip çocuklardık. Birimiz koşar, diğerimiz ardına takılırdık. Plastik toplar zıpladıkça yüreğimiz zıplar, patladığında ise yenisine koşardık. Dıgıdık..

Bir turist çift gelmişti o ıssız taşlığa oturmuştu. Sırt çantaları ve tuhaf giyimleriyle. Bir heyecan bulutu koptu. Yanlarına geldim, ellerindeki şişeyi gösterip bişeyler dediler, hemen ablamın yanında aldım soluğu, ne diyeceğiz diye? Olay kıtalararası ve stratejik bir meseleydi, yetki lazımdı.

Vats yur nem diye sorun dedi. Gittim, vats yu neymi dedim.

Gene bişeyler dediler, ben yine fırtına oldum, ablam bana buzdolabımdan su verdi, götürdüm, teşekkür ettiler, ellerindeki şişeyi gösterterek. Günün gerisi bu hadiseyi tellendirerek geçti, gitti.

Dolmabahçede gezerken, oturduk bir banka. İstanbul bankasının bankına. Bir Wosfos minibüs geldi, 2 çift çıktı içinden. Rahmetli nenem, herhalde hibi bunlar dedi. Hibi neyse...

Erkek turist kadın turistin dudağına kenetlendiğinde aynı nenem uzun bir oooooooo çekti. Utandık bozardık kızardık. Uzaklaştık. Yanaklarımız al pembe, tam bir ufo hadisesiydi. Tanımlanamayan turist davranışı, 25 sene öncesinden.

Hollandada gurbetçilerim vardı çocukluğumda. Bizim fakirhaneye 3 5 gün gelir, mahalleyi çukulatalara boyarlardı. Sanırım sene 81, bizler mecburi ihtilal çocukları, holanddan turist takmışlardı peşine, adı luz olan. Luz mahalleye gelen 70 lik turist delikanlı, bizlerde uzaktan seyirciler. Luz destanlaştı, komşu mahallenin çocukları bile Luz'cu olmuştu. İlk uzay turistini nişantaşı akkirman ağırlamıştır vakti x zamanında..

Hele o ilk arap seferleri varya. Bunlar ara nesil arap, eğlenceleride dolmabahçe küçükçiflik lunaparkı. 3 yaşında arap çocuğu anasıyla ingilizce konuşuyor, hantal arap beyleri, sürülerinin önünde, adeta bu sürüyü ben doğurttum, görevimi yaptım edasıyla devevari yolalıyorlar. Aksanım bile araplaşmaya çaldı, yarışma yapılsa en iyi arap ingilizcesinde ülkeme teneke madalyalar kazandırmak garanti.

Sonra turist kadınlar meşhur TAN gazetesinde. Günlük siyasi müstakil ve seksi Tan gazetesi. Öyle bir turizm reklamı yapıyor ki tan, millet antalyalara akın etti. Turizm ve yerli turizm tan ile tanıştı, sevişti....

Sonraki turist maceralarım biraz edepsiz, olsun, nede olsa kazandırdımya ülkeye döviz...