13 Aralık 2010 Pazartesi

İSYAN ÇITIRLARI

İsyan çıtırları ile kastedilen mevzuu; gençkızlar ve erken kadınlar müessesesinin kendikendine kisvelediği kalkanları irdeleyebilmek.

Aslında ana sebep; anneleri gibi olmamayı dillendirmek. Ama tabi bu mevzuunun da içine girebilmek lazım, buda benim işim.

Face mace ve diğer zavallı paylaşımlarda genç kızlar müessesesi'nin dilindeki pelesenk şu; ÖZGÜRLÜK. Yani bağlı olmama, bağımsız olma, ve bu ülküyü kalkan olarak kullanma. Hiçbirşeyi yeterince ciddiye almama isyanı. Özellikle erkeklerle olan münasebetlerde annelerinin düştüğü aczleri toptan reddetme. Zaten toplumumuzun mikrobu olan dizilerde, filmlerde ve kadın programlarında bu acz'ler ısrarla vurgulanıyor.

Hatta genç kızlar müessesesi erkeklerle paylaşımı ve arkadaşlık derecesi yüksek olan hemcinslerini bu yüzden diğer uç olarak niteliyorlar. Kutuplaşmaya sanki muhtaç olduğumuz şu günlerde.

Bir bayrak açmışlar, dolanıyorlar toplumda, tam bir "durup dururken isyan" hallerinde.

Bu ağaç yaşken eğilir kompozisyonunda, bazı tanıdığım şahsiyeti ala zat'larında İSYAN ÇITIRI olarak dış dünyaya davranış sinyalleri verdiğini görüyorum.

Mesela Söylem, mesela bayan diazem ve hatta nüzeyyen, hatta karım yaa, düşünsenize. Yeni bir kategori: İsyan kıtırları! ( kıtır ile kart deyimlerini özdeşleştirmek mümkün. Kelime kökü bilimi açısından. )

Aslında toplumdaki homofobik değişimin, yani içten içe mitöz bölünmenin, yada GDO tüketilmesi kaynaklı değişimin şu anki özneleri İSYAN ÇITIRLARI.

İsyan çıtırları aslında isyan ettikleri şeyin birebir sonucu olduklarından habersizler. En bilinen adı ile YOZLAŞMA'nın. Yada, yalnızlaşma, içe çökme, kutup olma ihtiyacı ve sessiz haykırışların.

İstedikleri şey ise aşk destekli huzur, bu nasıl mümkün diye düşünürlerse, eksikliğini hissettikleri şeye karşı cephe duruyorlar, uzanıp almaları gereken kutuyu ellerinin tersiyle itiyorlar.

Erkeklerle olan en büyük kavga'nın aslında tersine dönmüş bir şemsiye olduğunu, ve ufak bir sallama ile işlerin yoluna gireceğini bilmeliler.