1 Kasım 2009 Pazar

Söylem Teyze Arayışta

Söylentilere göre Söylem Teyze, yaradılışının özel bir amacı olduğuna içten gizliye inanırmış. Her insanın iç cd'sinde kayıtlı olan "bir değişimin sebebi ol yada boşuboşuna yaşa" felsefesinin güdücüsüymüş. Arayışı ise aynen sınavlardaki "şıklardan başla çözüme varabil" tekniğinin yaşama uygulaması. Her an heryerde olma, her insan bir hikaye ve her şeyin bir amacı vardır inanışları ise arayışın anahtarı....

Bu puzul şeklindeki arayış boşluğunu doldurmak için her türlü ruhi kıyafeti kendine uydurma derdindeki Söylem Teyze, aynı zamanda "çözüme olaşamıyorsan fazla vakit kaybetme diğer puzula geç" anonimi ile de haşırneşirmiş. Birgün bir gece, bu düşünceleri ile fuzul eylerken bir rüya görmüş. Rüyanın ipuçları ise,

-Balkabağı
-Ayakkabı teki
-Peri anne
-Behlül
-Çukurova

olduğu için "mutlu bir rüya" şifre sözcüğünü 1974' e kısa mesaj olarak göndererek, başlamış rüyayı görmeye.

Yaradılışının amacından gelen özellik güzelliği'ni ruhunda taşıyan Söylem'in saçları anlam, gözleri felsefe, burnu bilgelik ve kulakları fazilet kadar harikadır. Bu yüzden ona halk arasında "pamuk Söylem" lakabı yakıştırılmıştır.

( 1. şifre: Çukurova = Pamuk )

Küçük yaşta kötü bir kadın tarafından evlat edinilen Pamuk Söylem'in iki kötü övey kızkardeşi tarafından kendisine karşı sistemli bir eziyet, yıldırma, orta sahada pres, kötü imajlama, ve diğer bütün astarsız yakıştırmalar yapılmaktadır. Övey anası onu okula bile göndermemekte ve muhtar'a rüşvet vererek onu yok göstermektedir.

( 2. Şifre: Muhtar = Behlül )

Küçük Pamuk Söylemin en yakın arkadaşları evdeki haşerat ve sonbahar serçeleridir. Bunlardan bilge olanın adı Çıtırcık, tembel olanın adı Pıtırcık'tır. Pamuk söylem işini gücünü bitirdiğinde Çıt ve Pıt'ı patlamış mısır, keten tohumu, yumurta kabuğu, diyet çizi ve diğer haşeratlar ile beslemektedir. Bir gün pıt, solgun şekilde pencerenin eşiğinde yatarken onu bulan Pamuk Söylem, zavallı kuşu içeri alır, ısınsın diye sobanın üstüne koyar, talihsiz kuş, haşlanmaktan saniyelerle kurtulur, ama kurtulur, ve bu anda sıcaklığın verdiği büyü bozma kimyası ile esas kimliği olan Mother fair Tale şekline döner, söylem bunu hal-ü sinemasyon zanneder, oralı bile olmaz, taaki pıt ona güzel bir şekilde:

-Kızımmmm, pamuğummmmm, bili bili biliiii diyene kadar...

( 3. Şifre: Mother Fair = Peri Anne )

Peri Anne ( eski pıt ) ile olan kısa hasbihalden sonra, Pamuk Söylem ona ahvalini anlatır ve masal ritüelindeki bir dizi aksiyon gerçekleşir, saat 12 yi vurduğunda Ihlamur Kasrından sekerek uzaklaşması gerektiğinin bilinci içindeki Pamuk Söylem, Prensin iznini ister, prens Albırt cevaben :

"Şimdi beni ülke çapında araştırma ile vakit kaybettireceksin, ahada gel seni şurdaki övey annenden isteyelim, isterse vermesin, hazır davetliler ve burus vilis ile zarif eşi emma hemming buradayken nikahı kıyalım, masalın geri kalan kısmını tarih istediği gibi ayarlasın." der.

Pamuk Söylem:

"Olmaz sevgili prensim, bende sizin sürdüğünüz parfümden etkilenmedim değil, ama saat 12 yi vurduğunda büyü bozulacak, ve saray eşrafı ve diğer seçkin konuklar benim olduğum gibi halimden hoşlanmayacaktır, o yüzden hazır yazılı tarih varken ne diye rutinden uzaklaşalımki, siz geleceğe dönüş filmini seyretmediniz herhalde," diye cevaplar.

Prens gürültülü bir kahkaha atar, Söylem'in tipik surat bozulma ifadesi yüzüne yapışır, belli etmemeye çalışır ama bu rüyada konuk oyuncu olduğunun bilinciyle sorar:

-Sayın prensim neden güldüler acaba, yoksa herşey bir masaldan mı ibaret? diye sorar.

Prens:

Yok be güzelim, saatler bu gece 1 saat geriye alındı, ve bu dediğim bütün işleri kalan bir saatte hallederiz, ve herşeyden önemlisi, benim bir alerji durumum var, ve bil bakalım neye karşı?

( 4. Şifre: Alerji = Ayakkabı ve ayak kokusu alerjisi )

Pamuk Söylem, bir sonbahar güzünün yazdan kalma saray gecesinde, ve saat 12'ye on kala muhteşem bir tören ve havai fişeklerin mehtabında Prens ile nikah törenini gerçekleştirir.

Düğün pastası yapmaya yeterli zaman olmadığı için, Söylemin balkabağı arabasını saray mutfağında bir güzel "kabak tatlısı" yaparlar ve davetlilere yedirirler, Burus vilis; Pamuk Söylemi kutlar ve ona bu çok özel tatlının Amerika distribütörü olmak istediğini söyler.

( 5. Şifre: Burus Vilis = Balkabağı )

Söylem bu şekilde sabah uyanır. Prenseslere bile nasip olmayacak bir rüya görmüştür, mutludur, gururludur, ama arayış bitmemiştir. Türkiye çapında bir kabak tatlısı restoran zinciri kurmak ve işletmek ile ilgili bir pazar günü arayışı onu beklemektedir......