14 Temmuz 2009 Salı

İzel Çelik Ercan neden dağılmış olabilir?

Bu pop üçlüsü'nün dağılmış olma sebebini bulmak için önce neden biraraya geldiklerini çözmeye çalıştım. Sizde öyle yapın.

Üniversite marifinde veya hayata önhamilelik döneminde birkaç paydada buluşmak çok kolaydı. Bende simit, sende karper varsa çaycı'nın memleketi önemli değildir. Hangi takımı tuttuğu bile.

Bu fikirle üç farklı yumurtanın omletlerine bol bol ekmek bandık. Oysa yaptıkları müziği zavallıdan da öte, ekmek arasında sunulan, sucuk, ıspanak, çokomel benzeri bir fas fut gibi yutturan neydi bizim gençliğimize? Nasıl yedik?

Bir kere aralarında tek sanatçı sayılacak kişi biraz izel. Ercan fırsatçı ticari organizatör, Çelik ise şahsiyete tutunmayı başaramamış biz dogma'cı.

Bu grubun sinerjisi nereden geldi diye düşünürsek: Birincisi Türk halkının açlığı, yani aç adamı doyurmanın kolaylığı. İkincisi, mevcud-alışıldık grupların snoplaşması, kendilerini rolling stons saymaları, üçüncüsü, bir inanış olan, gençliğin en makbul ve güçlü odak olarak lanse edilmesi.

Bu dalgalar sonucu bu arkadaşlar, daha müzik şahsiyeti, yani kulağı gelişmemiş yığınların ilahları olmayı başarabildiler. Yani içe dönük birbirini tamamlayan legolar olmak yerine, dıştaki boşlukları dolduran legolar ( dışbükeyler ) olarak zuhur eylediler.

Sonradan, para için birbirlerini içten içe eritmeleri, izele aynı anda aşık olmaları ve aslında aşık olmadan inatlaşmaları, bu grubun temel taşı benim gururlulukları, grubu satma, grup adına kendini yetkili görme, diğer arkadaşlarının katkılarını küçük görme ve ipe sapa gelmez bir sürü varolma rezillikleri.

Zaten bu üçlünün şükürler olsun ki dağılmasından sonra, bireysel olarak müzik çizgileri ve hayat çizgileri çok farklı yerlere dağıldı. İzel şu anda sivilceleriyle ve genç erkeklere olan yaşlanmama çabalarıyla, Ercan şu anda Aydın doğana damat olması ve hıncal uluç olma çabalarıyla, Çelik'te Atatürkçülük kabadayılanmaları, ve çıkış anında biten çıkışlarıyla hatırlanmakta.

Yinede; -Mustafa neden bu konuya el attın, anlatmaya çalıştığını anlamadık, sana giren çıkan nedir diye soran olursa, sanırım müziğin evrensel ifadesiyle cevap vereceğim:


Birgün yatsam sonra rüyaya dalsam hiç uyanmasam.
Sonra birdenbire sevgilim gelse, bana sarılsa.
Yürüsek sahilde, dolaşsak kırlarda, sonra birden bana o lafı fısıldasa.
Yürüsek sahilde, dolaşsak kırlarda, sonra birden bana

Aa! Aa!

Allahım bitmesin bitmesin bu rüya, sonunda evlilik olsun ne olur uyandırma
Allahım bitmesin bitmesin bu rüya, sonunda evlilik olsun.