3 Kasım 2009 Salı

KRİZ ORTAMINA BAKIŞ TEDBİRLERİ

Herbirimizin hayali; -bir şans oyunundan para çıkması ve borcumuzu harcımızı yatırıp, dünyada rahat bir nefes alabilmek. Zenginide böyle fakiride, mağaracısı da. Milli Piyango biletleri basım halinde zaten, hayırlı ola. Bir kilo da bana doldur evladım...

Öncelikle sokaktaki haydut ve yarıhaydut nufüsü Cumhuriyet tarihinin en makro düzeyinde. En ufak bir değer bile olsa, açıkta ve boşta hiçbirşey bırakmayın.

Size birdenbire daha samimi ve canayakın davranmaya başlayan nemenem insanlara şüphe ile yaklaşın ve asla ortaklıklara girmeyin, parasız bile olsa böyle ortaklıklar, imza bile atmayın. Zira kriz ortamları insanları canavarlaştırır ve hayasızlaştırır. İmam bile imanını satacak raddeye ulaşabilir.

İyi kötü bir işiniz varsa asla borçlanarak rahata varmayı denemeyin, iyi kötü işinize güvenip bir yatırımın altına girmeyin. ( borç ödeme yatırımı olsa dahi. ) Zira haydut bankalar dahil, herkes kriz zararını çıkartmak için enayi arar halde. Karaya varmanın tek şartı; suyun üzerinde kalabilmektir. Bu söz kulağınıza küpe olsun.

Bankaların ( hepsi 1 tane aslında, ama -lar demek zorundayım ) kasaları önce para ve boş kalan yerleri de kasatura ile dolu. Ama süt dolu bir meme gibi kendilerini sıkmakta vede zorlamaktalar, halen daha aç bebekler arıyorlar senelik yüzde 35 ort. faizle. O yüzden faizleri 0.4 lere dek çekecekler ve Mustafa bir kez daha haklı çıkacak hep olduğu gibi.

Bir diger nokta ise asayiş, sokaklar tecavüzcü ve fırsattan istifadeci sapıklar ile dolu. Krizlerde en çok namus sektörü felç olur. Kadın çalışanları ise mağdure. Parasız kalan fuhuşçular ise namuslu kadın kaynağına yönelerek, kendilerine fırsat fuhuş arar hale gelirler. Kadınlara düşmanım ama ahlak düşmanı değilim. Bu sebepten uyarıyorum. ( Hoş ahlaklı kadın sayısı bir elin parmakları ya )

Peki Mustafa Efendi, biz bu kriz ortamında bu derece kendimizi geriye çekersek, ekonomiye kim can katacak ki ? derseniz, ekonomiye can katacaklar paravanın arkasında, yaklaşık atıl 15 milyar dolar sermaye, ve dolaylı 30 milyar ile beklemedeler. ( Krizden önce satış yaparak likit kalanları kastediyorum. ) Yaklaşık bir yıl içinde dış fırsatçıların önlerini keserek bir 15 milyar daha potansiyeli devralmaya hazırlanıyorlar. Krizden çıktık yaygarası bu sebeple.

Neyse, açık hedef haline gelmemek için daha fazla yazmaya gerek yok. Akli olan son 19 seneye bakabilir ve beni anlar abi.

Özel not: Haydi, ekolojistliği bırak, ekonomist bir yorum yap, görebilelim annesi.