26 Ocak 2010 Salı

LOR MEKTEBİ

1948 Şişli, halaskar gazii sokak, latife apartmanı. Tavan katı yani 4. kat. Foürt flüur. İçeride yoğun ve hakaretengiz tartışmalar. Eski galata bankeri, Ercüment Efendi, ( asıl adı loryan Dikmeciyan ) Osmanbeyde ticarete atılmış, anadoluya kamyonel bazda kumaş gönderiyor. Trakyadan "trampa yöntemi" ile aldığı eğirme kumaşları, şimdiki haliç dokuma atölyelerinde kumaşlandırmak suretiyle, ve ingiliz gemilerinde ambalajlamak şekliyle satıyor. Bunun karşılığında çoğu çiftçi ve bahçeci olan müşterilerinden para yerine, yapacağı tarımın belgesini ve kapsamını gösterir senetler teslim alarak. Mesela Malatyalı Anzavuroğlu Selim efendi, yapacağı kayısı hasadının 2 dönümünü, şehirde acentalığımız olan Seyyare Kıymet Ticaret Acentalığına tevdii eyleyecek. Seyyare ( gezegen) ticaret bu belgeler karşılığında tarım makineleri ihracatı için teminat kotalarını dolduracak, ve bilimum distörbitörlük işlemlerini yürütecektir.

Yukarıda anlattığımız, ana üretimin diğer üretimleri tahriklemesi ve bileşik kaplar teorisini işletecek kollar ile kurum bünyesinin her hücresine kan götürmeyi tasarlayan Loryan, yaklaşık 9 yıllık bir saadet süresinden sonra, artık karşısında itiraz eden bir müşteri, iş ortağı, ve hükümet kanadı ile uğraşmaktadır. 1939-1948. Savaş sonrası toparlanma sürecine girilmesi ile, yeniden yapılandırılan ticaret kanunu artık Loryan'a istediği serbeslikte ticareti mümkün kılmayacakti. Maliyeciler paylarını yüzde 10'dan yüzde 50 lere çıkarmak ( gayriresmi ) istiyor ve baskısını arttıyordu. Oysa savaş zamanı yüzde 10 için takla atanlar ve Loryan'a adeta tapanlar onlar değilmiş gibi. Birde traktör karşılığı mahsul borçlanan köylülerin de tavrı değişmişti. Eskiden Allah razı olsunlar ile traktör sahibi olarak, karılarını kızlarını Loryan'a sunacak kadar minnet besleyen köylüler, artık yarım mahsul ile bu işi halleylemek istiyorlardı. ( Halleylemek= yeni terim. )

Bu şeriatlar altında tam 1.200 bin lira tevettü sermayesi kayıtlı Loryan, ana iştigal maddesi giyim işinde daraldığı için bünye darlanması sonucu, bütün alacaklılarına, müşterilerine, iş ortaklılarına ve maliyecilere altın bir öneri yaptı. Şirketini ve imtiyazlarını, ve iştiraklerini, 1.500 bin muammen bedelle şeriklere satış. Ve tabi kapışıldı. Ama en önemli madde olan "İşletme'nin ruhu ve kurucusu Loryan" bu satışa dahil değildi. Dolayısıyla kurumsal yapı 1 yıla kalmadan Hiç oldu. Toplam 3 milyon borç ile hemde. Açgözlü şerikler, girdi gözünüze erikler...

Loryan DİKMECİYAN; gayet düzgün bir ticaret yapılanması ile, geleceğe yatırım ve ortam yorumu, ilaveten akılcı akış yoluyla, 10 senede 10 bin lira ile başlayan iştirakini 5 milyon muammen bedel ile devretti. Günümüzdeki modern yapılanmalara emsal teşkil ederek.

Herkesi üretime kat

En uygun maliyetle yürü

İnsanları farkettirmeden yönet ve yönlendir

Ticarette inanışlar değil gerçekler ile hareket et, v.s.

Şimdi Türk'ün ateşle imtihanında doğru modelin " LOR MODELİ" olduğu konusunda sanırım hemfikiriz. Hemfikirsek bu okula gitmeliyiz.