11 Temmuz 2011 Pazartesi

Tarihin Gölgesinde Fenerbahçe Olayına Bakış

İsa, Musa, Muhammet,

Galileo, Nazım Hikmet, Nelson Mandela,

Tarihin "KAYITSIZ" güçleri tarafından iç edilen, tersyüz edilen derdest edilen bir sürü şahsiyet ve onların yaşadığı yaptırımları yazar tarih.

Amacım tarih paylaşımı değil, sadece zihin aydınlatan sorular ile, somut sorular ile bu olaya yaklaşmak.

1- 8 aydır sürdürülen takip neden ligler biter bitmez operasyona dönüşmedi? Seçimler ile liglerin bitimi arasındaki 3 haftalık sürece ayrıca dikkat çekmek isterim.

2- Neden başbakan-iç işleri bakanı, savcılık ve diğer birimler bu takipten haberdar edilmedi?

3- Bahsi geçen paralar sonucu neden hiçbir futbolcuya ulaşan yada ulaştırılan paralar takip edilmedi, neden maçların gidişatına şike görüntüleri yansımadı?

4- Basın ve polisin soruşturmayı yargısız infaza çevirmesi ve kamuoyu karalama kampanyasına dönüştürmesine ilgili makamlar sessiz kaldı?

5- Neden FB sportif hisseleri en çok prim yapması gereken dönemde özellikle yabancılar tarafından yoğun olarak satıldı?

6- Neden FB yöneticileri "dinlendiklerini" biliyorken bu tarz aptalca ve alenen konuşarak kendilerine ve kulübe zarar vermeye çalışsınlar?

7- Nasıl oluyor da; basketteki doping skandalı ve futbolcumuz emrenin attığı varsayılan aptalca sms ile yıpratılmaya çalışılan Fenerbahçe klübü ile operasyon ve linç kampanyalarının "bir el" tarafından yönlendirildiği kanaatine varmaktayız?

8- Fenerbahçenin en verimli mali ve sportif başarılarının denk geldiği 2010-2011 sezonu operasyonun başladığı tarih olarak seçildi?

9- Neden trabzonlu yöneticiler bizim şampiyonluğumuzu hiçbir zaman tanımadılar, bir bildikleri mi vardı?

10- Aziz YILDIRIM'ın daha önce bir cemaatçi grubun desteğindeki yöneticileri dışlaması ile sahip olduğu uluşlararası müteahitlik hizmetlerinde elde ettiği başarılar ile, aynı zamanda FB yöneticilerinin ticari başarıları ile operasyonun şifreleri arasında bir paralellik bulunmakta mıdır?

11- Fenerbahçenin küme düşürülmesini isteyen trabzonlular, beşiktaşlılar ve diğer zümre eğer emellerine ulaşırlar ise, klüplerinin uğrayacağı maddi zararların farkında olmadıklarına göre, klüplerine destek olmak için ne gibi planlar yapmaktalar?

12- Sadece Fenerbahçe ile kapanacağını zannettikleri soruşturma sonunda, yaptırımların etkileyeceği takım sayısı ( tahminen: Sivas, Gençlerbirliği, karabük, Eskişehir, Beşiktaş, İBB, ve bir adet takım ile ) sayesinde liglerin iskeletini kaybedeceğini biliyorlar mı?

13- Uefa nezdinde şampiyonlar ligi ve diğer kupalara katılacak tüm takımların -trabzon dahil- haklarında çıkacak adli kararlar sonucu ortaya çıkacak tablonun sosyoekonomik, itibar ve marka değeri, sponsorluk, yayın hakları v.s. etkilerini şu ana dek hesaplayan olomuş mudur?

14- Siyaseten etkisi azalan askeriye, satışlar ile el değiştiren kamu kurumları, bankacılık başta olmak üzere dış sermayeye sunulan tüm sektörlerden sonra kronolojik olarak elde edilmeye çalışılan son kale fenerbahçe'ye uzatılan ellerin kırılması sonucu meydana gelecek olan sosyal patlama ve toplumsal hareketler hesaplanmış mıdır?

15- Aziz Yıldırım'ın sağlığı ile ilgili tahliye talebi kabul edilmediği için kamuoyuna sağlıklı bir açıklama ne zaman yapılacaktır? Yoksa aziz yıldırımın yurtdışına kaçacağı gibi bir ihtimalden mi korkulmaktadır. Aziz yıldırım sahip olduğu ticari ilişkiler ve ömrünün 30 yılını verdiği ve tesis ettiği kurumsal kimliğinden hangi şartlarda vazgeçerek kaçmaya çalışır?

16- Her zamanki gibi yaşanılan süreçten büyüyerek ve devleşerek çıkacak olan birlik ve beraberliği tavan yaparak, rakipleriyle arasındaki farkı en az 2 katı açacak olan Fenerbahçe spor klübünü kim durduracaktır?

17- Tesis, başarı, mali yapı, transferler, şampiyonlar ligi, kurumsal güç, marka değeri, Türk sporundaki ağırlığı, ve gittikçe büyüyen Fenerbahçe spor klübünün pire için yorgan yakacağı düşüncesine kapılanlar kimler olup, organik bağları ne zaman aydınlatılacaktır?

18- Kamuoyu Vicdanı adına hareket edenlere 18. tokatımızı indirdik, tokat manyaklığına karşı bir ilaç ne zaman geliştirilecektir?