5 Eylül 2011 Pazartesi

Nihat Doğan'ın Absürd Reklamı

Mondi reklamı yapmış Nihat.

Kendi özdeyişleri ve felsefesini oturtmuş reklam anafikri olarak.

Kendini Nihat Doğancı olarak tanıtan kitleyi de tanımak mümkün bu reklamda.

Nihat ve aftosu ( girlfriend-sevgili-manita yada verdegül ) araçları ( 1959 impala ) bozulunca, -vay anam heyecanın senaryosuna bak- mondi kamyonu ile yola devam ediyorlar.

Demek ki mondi kamyonlarına otostop yapmak ve istediğiniz yere gitmek serbest.

Nihat bu reklamda kendine yardımcı olan mondi kamyonları ile "toptan kalite" anlayışına dikkat çekmiş.

Yolda derin bir felsefe anlatımına geçen Nihat, iyiliği ağzında nihat, kırlardan koyun otlatan çocuklardan ve tarladaki emekçilerden dem vuruyor. Varlığımızın ve birliğimizin bu insanlara endeksli olduğunu hatırlatıyor. Yani bizim anlayış dağarcığımıza sihirli sözler fısıldıyor. Bu arada milli bir mondi markası da hafızamıza kazınıyor. Nihat çaktırmadan, yabancı marka ve yabancı konseptle reklam yapan diğer markaları adeta sıfırlıyor zihnimizde. Nihat yapıyor nihat ediyor.

Sevgilisi olan kız ise bu anlatımlarda ilgisiz ve umarsız bir yüz ifadesinde. Yani nihat aslında sevgilisi olarak resmedilen biz tüketici kitle ile yüzleşiyor. Ve mesajı patlatıyor: Unutma, varken değerini vermezsen, yokken çok ararsın.

Bu sayede mondi gibi milli değerlerin yabancı kaynaklara karşı kollanmasını istiyor. Belli ki Nihat kamu değerlerinin yabancılara satışından rahatsız, ama partilerüstü yaklaştığı için bu konuyu reklama sığdırma ihtimali mümkün değil. Yinede biraz daha uyandırıyor bizi Nihat. Bu toprağın koyunu bile yüce bir değer, ve biz bunu bir reklam ile anlıyoruz. Anlamak ne kelime, yüzümüze tokat gibi patlıyor.

Sonuç cümlesi ise her ne kadar reklamın genel gidişi ile uyumsuz olsada, ilkokul kompozisyonlarındaki giriş gelişme sonuç iskeletini tutarlı bir şekilde önümüze seriyor: İşte kalbim bu yüzden mondiyi sevdi.

Nihat survivorda 500 milyarı alamadı belki, ama ada ortamında da bir çok şeyi sevmişti.

Taneri

Tevfiki

Başlarda pascalı

Öströjen kaynağı özgeyi

Bayıldığında asenayı

Koşulsuz ve şartsız acunu

yengeçleri

kokonatı

hıyarlı muzları

balık ve deniz kestanelerini

hamburger kola patatesli ödülleri

taçmini

ada halkını

yağmuru

.