4 Temmuz 2009 Cumartesi

AMERİKA

Hayatınızda yer tutan etmenleri gözden geçirdiğimizde AMERİKA denilen bir unsur ve binlerce yansıması olduğunu görüyoruz. Öyle bir yer tutuyorki, ailemizden, mahallemizden, okulumuzdan, mesleğimizden, hayallerimizden biri olsa ancak bu kadar olur.

Peki kardeşim nedir bu Amerika, pazarcıdan, asgari ücretliden, adaletten, ekonomiden, dışişlerinden, darılmazlarsa, ismini sayamayacağım bir sürü kesimden ne istiyor yahu.

Bir kere Amerikayı bu kadar içimize sokmamız demek, onu benimsemişiz demektir. Öyleyse Amerika habis bir ur değil, olsaydı, çizmeleri dikmiştik.

Amerika, her başarısızlığın sebebi ise veya gerikalmışlığın, hatta resmedildiği gibi, örgütlerin ardındaki örgüt; demekki Amerika'nın bazı dengeleri korumak gibi bir görevi olduğunu anlamaktayız. Bunun ötesinde, Amerikanın herkezin ortak mazereti, ortak düşmanı, ortak hedefi olmak gibi bir çoklu rolü üstlendiğini kabul edersek, demekki bu meret hepimizin baktığı zirvenin diğer adı.

Peki Amerikayı neler yaparken görebiliyoruz? Mesela, neresi Cerahat olmuş, oraya neşterini vururken, nerede karışıklık ve karmaşıklık varsa, Amerikanın orada bittiğini, gövde gösterisi yaptığını, veya demir yumruğunu indirdiğini..Yanılıyormuyum? Yani Amerika bir baba,bir mahallenin kabadayısı, bir nevi jandarma komutanı. Yada tokatçı. Yada ameliyatçı.

Amerikaya ne kadar güvenebiliriz diyenler hoplayacaktır. Amerikadan daha güçlüsü çıkarsa elbette. Çünkü Amerika zirveye tekrar kurulmak için her pisliği yapacaktır, zira amerika bizler olmadan yaşamayacak bir yaşam kültürü değildir. Mutlaka ve mutlaka, yaşaması için bize kültür ürünlerini pazarlamak mecburiyetindedir. Düşmanı olsun olmasın. Dünyayı gücüyle kendine aşık etmiş bir kocaoğlandır Amerika.

Amerikayı günde 33 kere zoka sokup çıkaranların, söylermisiniz Allahaşkına, Amerikadan başka işleri güçleri varmıdır sizce? Aynı kişilere, aynı Amerika bir davet çıkardığında, manyak tavşanlar gibi Amerikan hayranı kesilenler kimler? Amerika olabilmek sevdasındaki vahabiler değilmi. Sonradan resimlerle karşımıza geçip, burası ilyoniz, burası vizkonzin, burası niiyork, burası OHHAAAYO.

Demekki lafta Amerikan aleyhtarlığı, demekki kardeşi Amerikan Hayranlığı