1 Haziran 2016 Çarşamba

Söylem Teyze "MANTA AVCISI"

Söylem teyze'nin bankacı eşi beyefendi, üretmiş olduğu 2.700.000 eyro kredi den ötürü banka üs yönetimince maldivlerde 10 günlük on yıldızlı vakasyon ödülü kazanır, hemde iki kişi. Bu haberi Söylem Teyzeye haber verdiğinde, kanatsız bir melek moduna giren Söylem, hayata ekstra motivasyonun vermiş olduğu atiklik ve cevvallik ile:

Evdeki tüm tozları temizler
Kütüphanesini başatan aşağı elleçler
Taaki telefon rehberini yenilemeye ve dış pimapenlerin parlatıcısına kadar herşeyi ama herşeyi rekor bir sürede deal ederek, daha da ne yapabilirim şeklinde evrensel bir kürt şair gibi enginleşir, Pamuk Orhan'ın "yeni bir hayat" romanını bile bir gazete süresinde okur, renovasyonunu tamamlar ve geri sayıma başlar.

Seyrü seferlerine çıkmadan önce bile çevreye duyarlı, doğaya borçlu ve gelecek nesillere sorumludur. "STOP BOILING ATMOSPHERE" yazılı suya dayanaklı elyaf poster yaptırır, postere "kayıp hamsi dursun" diye bizden bir kahramanın resmini iliştirir. Sualtına dayanıklı dijital fotoğraf makinesi alır doğubanktan, Söylemin Teknoloji tedarikçisi, Vangölü elektronik'ten.

Ve sefer zamanı gelmiştir, taksi ile Sabiha Gökçen havaalanına varırlar, 56 lira verir Söylem, ee kolay değil, tamı tamına seyahat bütçesinin yarısı, tabi ki taksi ücretlerine zam gelmez ise.

Lütfenzanın 737 SW uçağıyla, ve 737 sefer sayılı seferiyle, kalküta üzerinden ufukta Maldivler gözükmektedir pendik semalarında, mutluluğu okyanustur Söylem Teyzemin.

Maldivlere gelişte havaalanında kontrol bankosundaki görevli memure Söyleme gülümseyerek: Pespörd please sorusuna söylemin cevabı: st_1974 olur.

Kaldığı otel doğadan esinlenerek karnıbahar şekli verilmiş, karnıbahar tarlası şeklinde bir apart, açık büfeleri; beşiktaş semt pazarı şekli verilmiş vejetaryen büfe, garsonlar semizotu, içkileri meyva kokteyli ve havluları ise hint keneviri liflerinden ibarettir. Otelin içindeki gölcüğün eğlenti tekneleri ise, nilüfer çiçeği şeklindedir. Kültabakları bile kaplumbağaların sırtına bağlıdır, devrilme ihtimali olmayan galapagos modeli.

Otelin animüdürü Othello ile bir söylem geliştirirler, yarı ingilizce, yarı resmi dil olan hispanikçe. Oti, Söylemin Türk olduğunu duyunca, büyük büyük dedelerinden birinin cenevizlilere esir iken, bir türk denizci tarafından kurtarıldığını anlatır ve bu jestiyon karşısında, normalde 1000 maldiv Şebi ( para birimi 1 şeb = 3.14 usd ) olan Manta Avı turunu, kendilerine 988 Şebi'ye sağlamak istediğini söyler. Aslında Oti, her gelen milletten turistin atalarının kendi atalarını kurtardığını anlatmaktadır, ama olsun, kokakolanın ambalajında ne yazıyor: Alan razı satan,,,pardon Anı yaşa.

Söylem Teyze, artık kendini av veya avcı olarak görmekte, ve pankartını okyanusta açmanın derdindedir. O sabah, önce kültür fiziğini yapar, esner, 2 duble havuç çorbası ve tarhanalı brokoli enzimi içerek enerjisini tavana salar. Çocuk havuzunda yüzme transmisyonunu kuvvetlendirir, damarlarındaki istilacı türk RNA'sının azmettirici etkisini hisseder. Manta'lara karşı bilenir. Boyları beş enleri üç toplamda 10 m2 olan mantalara karşı, gittikleri yere koloni olarak giden denizlerin teyzelerine, tarih öncesinin günümüzdeki temsilcilerine veveya tarih mirası canlıya. Sonunda Samantha burnu denilen manta populasyonunun yoğun olduğu mercan resifine ulaşır tekne. Söylem Teyze denize 3 defa erken dalacak kadar sabırsızdır. Othello ona zıpkınını verir ve hangi uzaklıktan Mantanın neresine nişan alacağını yarı hispanikçe yarı türkçe anlatır. Ve rastgele manasında işaret verir, Söylem teyzenin tüpsüz 10 metreye inişi 10 saniye bile sürmez. Tüpünü almaya geri çıkması da 10 saniye sürmez. En sonuncu raunda sıra gelir, karşıdan yaklaşan mantaya mevzilenir, etki alanı olan 5 metreden ilk atışı yapar, ama zıpkın gider mercan resifine saplanır, ikinciside öyle, üçüncüsüde, beşinciside, derken manta ağır ağır yoluna gider ve uzaklaşır. Akşamın ilk ışık kırılmalarıda kendini göstermektedir, söylem tekneye çıkış anında bir arayışına daha bir evrensel cevap bulur.

"Siz ne kadar kendinizi şartlandırırsanız şartlandırın, dünyadaki açıkhava koşullarının size verdiği hedef ve hedefleme algısı, su altındaki ışık kırılmalarının ölçütleriyle değişir ve aynı değildir, ben bunu görerek anladım."

Tekne dönüşü pankartını açar ve en evrensel değerin ortak akıl olduğunun altını çizer.


Bitii.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder