9 Mayıs 2016 Pazartesi

HASAN YARBAYIN SEÇİMİ

Emekliliğine 2 yıl 2 ay kalan Piyade Mekanize Tümen İstihdam Kurmay Yarbay Hasan DURMUŞ ( 82-3 ) edirne mekanize tümendeki görevine her zamanki gibi 08,20 de giriş yaptı. Kendine tahsis edilen toros makam aracından indi ve renksiz, ruhşuz-şuhsuz mesaisinin dibini görmek istiyordu bu sıradan perşembelerden birinde. Yeni gelen birlik komutanı Korgeneral Celal PİYADECİBAŞI ile arası çok çok iyi değildi. Bilirsiniz askerlikte mecburi standart bir iyi olma hali vardır, ben bu iyilik halini yabancı memleketlerde orospuluk yapan rus fahişelerin birlik olma zaruriyetine benzetirim. Mecburiyetler işte.

LAZ ONBAŞI ve Hasan yarbayın postası Cemal, ki tümen komutanıyla olan isim benzerliğinden ötürü Hasan yarbay ona bidolu eziyetler eder, özel itina ile hazırladığı filiz çayı emredilmeden yarbayın makamına getirdi,

-Piyade onbaşı Cemal KURT, BAŞKA B EMRİNİZ VARMİDUR KOMTANIM?

-Cemal git, envanteri temize çek, dün gelen araç bakım ve sarf malzemelerini envantere ekle, saat 11 e kadar düzene koy, saat 3 yada 4 gibi komutana ileteceğim. Elle yaz, sakın daktilo kullanma, eski köye yeni adet getirme.

-Emredersiniz komutanım.

İşte yarbayın bütün günkü mesaisi bu kadardı, bir emir ve belgeyi imzaya çıkartmak.

Koskoca yarbay şerefli 18 yıl ve öncesi, ama 4 bin kişilik tümende emrinde olan bi tane lise mezunu laz onbaşı. Diğer askerlerden onu tanıyan ve karşısında titreyecek hükümranlığa sahip olduğu bir kişi bile yok.

Birde geçim zorluğu vardı yarbayın, yaklaşık 2100 lira olan maaşı ile 2 çocuk okutuyordu, 200 lira lojman parası dahil. 18 yıl 2100 lira, ama emekli olursak 1200 liraya düşüyor diye her zamanki düşüncesine iç geçirdi. Birde kredi kartları yaklaşık 10 bin lira borç. Biraz biraz edirne sanayiden malzeme aldığı esnaftan gelen 300 500 liralık hediyeler. Ama yeni gelen celal piyadesi pezevenk yüzünden toplu mal alamıyordu ve avantası 2000 lerden 300 lere düşmüştü.

Birden karargah binasının dışında bir hareketlilik hissetti. Pencereyi belli belirsiz araladı:

Hoşgeldiniz ali bey,

Hoşbulduk kahramanlar, bu sıcakta görevinize moral olsun diye tümene dondurma kola getirdim, afiyetle

Diyen ses yabancı gelmiyordu.

Gerçektende bu gelen ufak tefek adamın arkasında bir algida tırı birde koka kola tırı gargargargargar bekliyordu. Epey önemli bir şahsiyet olmalıydı gelen kişi.

Efendim, sebebi ziyaretimiz dedi, karşısında duran alay komutanı?

-Benim 5 sene öncesine kadar irtibatta olduğum bi teğmen vardı, askeriyede beraberdik, komutanımdı, bana çokk çooook büyük hatırası olan biri, onu arıyordum,

İsmide, Hasan DURMUŞ.

Tabii Ali bey, sayın Ağaoğlu, kendisi tümenimizin en karakterli bölüm komutanlarından biridir, müsadenizle çağıralım,

Yook yok dedi mülti zengin Ağaoğlu, komutanı ayağa çağırmak olmaz biz ona gidelim...

Hasan Yarbay durumu sezdi, vakarını takındı, masasındakileri düzene ve düzeye oturttu, kravatını sıktı.

Kapı hafif tıkladığında sevimli bir laz suratı ve 160 larda bi adam kapıda belirdi

Ali Ağaoğlu Rize Emredun komitanım,

Duyguları ve askerliği arasında kalan Hasan YARBAY, suratında şaşkın ve vakar karışık bir ifade ile Aliye sarıldı. Aynı zamanda arkalarda bekleyen Celal Komutanıda hasetiyle ezmekteydi, dostlar alışverişte görsün hesabı.

AĞAOĞLU akşama kadar süren deli bir sevgi dolu muhabbetle, aradan geçen yılların hülasasını yaptı eski teğmeni şimdiki yarbayıyla.

Hatta geri planda binbir tıs pıs ve sıkıntıyla bekleyen manken-artiz sevgilisi PETEK ERTÜRE bomba hatunu arabasıyla trakya çiftliğine geri gönderdi.

Sonunda yarbayının geçim sıkıntısını sordu, yarbay her ne kadar vatan millet sağolsun desede, Ağaoğlu gelmeden önce araştırmıştı, ve kulağına çalınanlara göre, yarbayının zorunu gidermeye geldi. Çünkü Ali fukara bi asker iken hasan yarbay ona sigarasını, çarşı harçlığını ve bazen memleket parasını veriyordu.

5 Milyon dolarlık yada yuroluk bütün dertlere deva dev çeki, belli belirsizce makama bıraktı, veda aşamasına gelindi.

Tam tümenden çıkacakken, sert bi ses ile giriş kapatıldı, Ağaoğlunun linkoln mercedesi sert bir absli fren yaptı,

Yarbay olabildiğince asker bir ifade ile, Ağağoluna çeki iade etti, benim seçimim bu ali, hayatta seçimlerimizle bir yere geliriz diyerek, belli belirsizce çeki Alinin gömleğine iliştirdi.

Evet yarbayım, seçim yapmayı bana sen öğrettin, ben AĞAOĞLU olmayı seçim yaparak başarabildim, ve bu senin sayendedir,

eğer seçebileceksen, emekli olunca benim projelerimden birinin başına geç, bu defalık benim seçimimi seç dedi, ve sarılarak ayrıldılar.

BU GECE EDİRNE BAĞLARINDA İÇİLEN ÜZÜM RAKISININ TADI BİR PROJE TADINDA OLACAKTI...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder