18 Nisan 2016 Pazartesi

DOMALIVEREN KÖYÜ

Bazı isim kurbanı vatandaşlarımız var, arasıra internet yokedicisinde isimleri çıkıyor ve bizi tebessüm ettiriyor. Yok Şahane YOSMA, yok Allahtan KORKMAZ, yok Yılmaz VERİR VESE.

Şimdide şirin bir köyde oluverenleri size VİZON TELE kurgusuyla anlatacağım.

Afyon'un ( afyon yunandan çekmedi benden çektiğini ) Domaniç kazasının batısında şirin bir köy DOMALIVEREN.

"Domal" aslında zamanında ağa'nın köylülerden aldığı toprak kullanım vergisinin adı. Bu köy eskiden bu konuda çok vergisine düşkün bir mekan olduğu sebebiyle, ve diğer köylere örnek olması ricaliyle DOMAL'ı veren şeklinde isimlendirilmiş. Hatta ağa öldükten sonra bile köylüler gelen yabancılara DOMALI verdiği için, adeta efsane olmuş Domalıveren köyü.

"Domalıverenli" imiş köyün cumhuriyet dönemindeki adı ama, işgüzar bir kaymakam tarafından yayınlanan bildirge ile -li yapım eki düşürülmüş, neden?, cumhuriyet devrimi etkisini hissettirsin diye..

Gel zaman git zaman ne zaman bir Domalıveren köylüsü bir diğer yöreye gitse, ona nereli oldukları sorulduğunda

Domalıveren cevabı gelse

-Bi domalı ver bakalım! karşılığı klişeleşmiş. Hatta Domalıverenliler bu espri karşılığında "domal"ın vergi manasına geldiğini anlatabilmenin derdiyle 1 veya 2 kuruş parayı karşısındakine boca etmişler. Bu yüzden Afyonlular bir çay parası ele geçirme derdiyle her karşılaştığı yabancıya -nerelisin hemşerim demeyi adet edinmişler.

Sonunda genç Cumhuriyetin çağdaş Domalıverenlileri, artık bu imajı silmek gayretiyle köy meclisinde bir karar almışlar. Biz eskiden Domalıverendik, şimdi "Damacanaköy" olarak isim değiştirdik deseler bile, cevaben Domalıverdiniz de ne oldu diye karşı atak gelişmiş.

Zaten Damacanaya tecavüz eden sapık haberi gündeme düşünce, bu sefer diğer köylüler; Eskiden Domalıveriyordunuz ama birşey olmuyordu, şimdi Damacana olunca bakın neler geldi başınıza diyerek Domalıverenlileri kızdırmaya devam etmişler.

Artık köyün ihtiyarlamış olan ihtiyar meclisi kara kara düşünüyor ve yeni ve paslandırılmaz bir isim arıyorlar kendilerine.

Köyün adı ne olsun sizce?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder