18 Nisan 2016 Pazartesi

SAVARONA

İlk çocukluğumdan duyduğum aşina bir efsanedir Savarona. Atatürk hüznüyle yolalan gemi. Tarihin zaman karşısındaki yenik eserlerinden biri.

Yitik hüzün Savarona'nın günümüz etiğinde tartışmalar denizinde seyrini görünce giyiyorum beyazlarımı ve bu efsane yatta bir gün yaşamak mecburi oluyor.

Eski denizlerin sadece tuzlu su olduğu, eski balıkların bu denizlerde coşkuyla yüzdüğü, küresel erimelerin başlamadığı zamanlarda, bir isviçre kayın ağacı "Savarona'nın iskeleti" olmak için fabrikanın kesimanesine götürülüyordu. Muntazam isviçre çelikleriyle desteklenecek bu iskelete ruh kazandıracak yat planlama ajentasında hummalı bir proje için zamanın gemi mühendisleri olan "Queratorr de mariné" tayfası kafa kafaya vermişti. Motor için tartışmalar, dekorasyon malzemesi satınalma ve geliştirme organizasyonları bir şema ile yürürlüğe konuluyordu. 1 yıl 3 ay sonra manası deniz prensesi olan Swaredonna, yani Turgut reisin meşk yaşadığı denizkızlarından birinin ismi olan Savarona, savaş iklimlerinin estiği akdenizden yardırarark, pruvasını egeye çeviriyordu. Tam bir milyon üçyüzbin isviçre frangı ile yeni türkiyenin bir zaferi daha yunusların eşliğinde dolmabahçeye yöneldi.

Geminin yaver miralayı Mehiroğlu mustafa'nın üniforması şık parlak beyazı ve genç kızların kalb krizlerine davetiye çıkarır bir edası ile, yata yaklaşmakta olan kılavuz tekneden yansıyan Atanın mavi şuaları birleşti. Ulvi ortamın uhreviyatını martılar bile hissediyordu. Paşanın gemiye ilk adımını resmedecek olan set ekibi en iyi görüntülerini alacağı tarihten bir sahneye hazırdı.

-Miralay Yaver Cenksubayı Mustafa MEHİROĞLU - Sinop -

SAVARONAYA HOŞGELDİNİZ BAŞKOMUTANIMMMMMM. Emir ve görüşlerinize amadeyiz sayın paşam.

Ata elini uzattı ve gemiye ilk adımında patlayan flaş püskürtülerinin tozu ile yükselen coşku birleşti.

Ata Savaronayı 5 dakikalık bir tefriş münasebetini peşinen, sigarasını tüttürmeye güverteye çıktı. Dolmabahçeden halkın nidaları ile mutluluğu sigara dumanında efsanelere karışıyordu.

Bak dedi Sinoplu çocuk, işte halkın münzevi takdirine layık olmanın mükafatı budur, sende bu resme dahilsin ve yeni cumhuriyetin kanatlarından birine bindin, uğruna şekli hayatımızı verdiğimiz ülkü adına bu emanete sahip çıkmak zaruridir, belki üç belki beş ay zarfında burada olabileceğim ve edebiyete varmadan önce bu martı kanadına benzeyen sureti azamette eyleneceğim. Senin şahsın ve mevcudiyetinle bu gemide sürdüreceğin muhafazai mesaide muvaffakiyetler dilerim. Bu gemi senin Mehrin olsun ve cumhuriyet emanetine bu emtiayı mehrimüeccel olarak kaydettireceğim dedi.

En son 1970 lerda savaronanın makine dairesinde bu emanete sıdkını tamamlamaya çalışan bir saçlı sakallı berdüşun makine dairesi kazanlarından birinde vecmettiği görülmüş, yada rivayet edilmiştir.

İşte bir yaprağa yazılan tarih daha soldu fışkın rus ve ukraynalı kirameler ve kerhundeler eşliğinde yapılan azeri sermaye kutlaması ile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder