22 Nisan 2016 Cuma

007 James BOND

Milliyetçi ingiliz ajanı, votka martini, salla ama karıştırma, Q, mrs manypanny, kraliçe...

Her filmi, o filmin adını anımsatan şarkı ve çıplak kızların dansıyla başlayan, bir operasyon görüntüsüyle ilgi çeken ve her anını dikkatle seyret mesajındaki intro.

Jamesin elinden geçecek bayan kısmısı bilahare endam eder, birisi lojistikçi bayandır, biri kötülere dahildir, biride yoldan geçen zattır.

Q denilen muhterem; james'a teknik bilgi ve zerzevatı verir, zamanla bu alet edavatın özel hayran kitlesi oluşur.

James macera mekanları bir doğa şaheseridir, mistik olur, uzay olur, okyanus olur ve buralardaki devanası kötülük üsleri işe uhreviyat katar.

Kötü adam çok gizemlidir, filmin finaline kadar yaptığı hinliği deşifre etmez, bu işi james çözecektir. Sadece savunma bakanlığı ve ing. özel istihbaratı biraz ipucu verir, sonunu james'e bırakarak.

Kötülerin mutlaka otantik yardımcıları ve ölüm tuzakları vardır, genellikle acı veren uzun süren öldürme koleksiyoneridirler. James bu çarka düşer ama kurtulur. Hatta filmde birkaç kere ölümden kurtulmazsa seyirci tatmin olmaz.

Her filmde ortak yön bir abartılı düşman, o devire mahsus özellikleriyle dünyayı tehdit eder.

Bu formatı önceden belli fenomeni zevkle seyreder, ve o zamanın trendlerini yakalarız. Söylendiğine göre bu filmin türkiyede çekilen bölümlerinde bazı mahallelimizin kızlarını dışarıya çıkarmadığı ve yine bazı mahallelimizin çocuklarını eve kapayarak james bond sebebiyle bize rusların savaş açacağı gibi senaryolara tedbir aldıkları görülebilir. Böyle böyle Türkiyenin oscar'ını almıştır James bond filmleri.

Yine filmin onuruna tarabya otelinde verilen davette bizim jet sosyetenin James karakterini oynayan artiste yakın olma ve/veya odasına masum ziyaret çabalarıda kesinkes olmuştur. Artist; bizim jet sosyetenin gülü Mesela Asude hanımefendi isimli olana,

Wad e nays sidy. Olso dı nayt bidıfıl, bad fo onli yor ayz iz mooğr vandifıll demiş, bunu duyan asude hanımefendi ise çıtır arkadaşlarına, bişeyler dedi ama ben yanından kaçtım, istermisin bi dahaki filminde benide oynatsın diyerek, şen kahkahalarını beykoza saçmıştır.

Kimbilir kaç etkisinde kalınan bond filminden sonra birçok bazımızın lakabı CEYMZ, KÜÜ, DAKTIR VATSIN, İVANOVİÇ, v.s gibi hayali karaktere dönüşmüştür.

Baksanıza yeni filmlerde James bile neye dönüştü, ona göre biz dönmüşüz çokmu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder