13 Şubat 2010 Cumartesi

ATATÜRK TÜRKİYE VATAN MUSTAFA KEMAL

Eski 1900 lerin başında, Türk olmak ve adlandırılmak toplumsal olarak bir küçümseme ifadesiydi. Türk diye adlandırılan kişiler, daha çok taşıma, hayvancılık, ve yardımcı işler ile ilgili, kara kuru, çelimsiz ve sakallı, bıyıklı toplulukların ifadesiydi. Osmanlı eliti için -Türk müsünüz denildiğinde, neme lazım, biz ümmetiz, biz osmanlıyız, bir çerkeziz, bir başka birşeyiz cevabı ile karşılaşılırdı.

Atatürk cumhuriyeti kurmaya başlarken önce "TÜRKÜM" ifadesini kullanmayı benimsetti. Bununla gurur duymayı ve yücelme hissini aşılayarak, egoları törpüledi, terbiye ederek, ortak bilinci kurdu. Bu az birşey değil.

Atatürk'ün din düşmanı olarak adlandırıldığı yıllara şöyle bir bakarsak, öncelikle bu hassas konuda çok doğru düşünen bir doktor olarak konuya yaklaşımını görmekteyiz. Hurafe duvarını aşması ve kemikleşmiş düşünceleri kırmak için, bünyenin bazı parçalarını kesmekten veya kırmaktan çekinmediğini söyleyebiliriz. Hakimiyetin millette kalmasını sağlamak için kurduğu istiklal mahkemeleri, tek parti dönemi, ve otoriteye isyan hallerini bastırma şekillerini irdelersek, günümüz ameliyatlarında aynı tedavilerin geçerli olduğunu anlamak mümkün.

Tarihler boyu çıkan bütün kargaşalarda en etkin faktörün cehalet olduğunun altını çizmeliyiz. İnsan tabiatı belli kurallar bünyesinde yaşamı idame ettirmeye odaklıdır. Bu kurallar, zaman içinde ortaya çıkan ihtiyaçlar ve teknolojik gelişmeler çevresinde yeniden etkinleştirilir. Kuralların yarattığı boşluklar, yeni kuralları tetikler. Cehalet ise ister bilinçli, ister bilinçsiz olsun, bu kuralların karşısına çıkar, menfaat odağında ilerler. Tarihteki en büyük örnek, kilise ve saray güdümünde kalmış ortaçağ avrupasının yaptığı devrimlerdir. Reform ve rönesans diye adlandırılır.

Mustafa Kemal PAŞA, kurtuluş sürecinde zaman zaman cehalet ile mücadelenin ışıklarını yakmış. Öyleki, düzensiz ordunun en az yüzde 15 gücü ile iç isyanlarla uğraşmış. Ama bu isyanları bastırdıkça, milli gücü katlayarak arkasına alabilmiş. Bu yöntem tam bir zeki insan stratejisidir. İtirazlar en büyük gücünüzdür, itirazı yönetebilenlere.

Lafı bağlayarak bu tarihi değerlendirmemize nokta koyalım.

HATTI MÜDAFA YOKTUR, SATHI MÜDAFA VARDIR, O SATIH; BÜTÜN VATANDIR...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder