31 Mayıs 2016 Salı

VADİ'NİN DİBİ

Son 10 senedeki fenomenleri sıralasak ve 10 adet üzerinden değerlendirsek bunların biri mutlaka KURTLAR VADİSİ olarak kayda geçecektir. Ara sıra mizahen takıldığım ama asla mizansen yapmadığım vadi.

Dizinin ilk reklamları yayınlandığında 31 li gençlik yaşlarındaydım. BU BİR MAFYA DİZİSİDİR. Çok üretken bir pazarlama, yani mafya artık yapımcılığa da mı soyundu ibaresini çağrıştıran.

Sonra dizinin anafikrinde mafya dediğimiz ulemanın amerikan dizilerindeki italyan traşlı siyah çizgili takımlı, soğuk ve ekşi suratlı adamlardan ibaret olmadığını gördük. Mafya aslında bünyedeki sidik torbası, bok bezi, ve diğer pislikler gibi taa içimizde yer almaktaydı. Hatta bizzat hayati organlar bile mafya gibi dışkı ile dopdoluydu. VeHatta diğer organlardan daha canlı daha aktivist ve daha cevval şekilde devirdaim yapan, çok çabuk kabuk ve kimlik değiştirerek kendini yenileyen bir yapı.

Memnun oldum, bende Mehir, Mustafa..

Bu arada dizide işlenen bazı temalar zamanla sıradışına taştı. Mesela sadakat, mesela görev anlayışı, mesela ahde vefa, mesela teslimiyet, mesela hiyerarşi, mesela aforizma, mesela vatan-devlet, mesela asla uyumayanlar, mesela karmakarışık ilişkiler, mesela gizli çekişmeler...

Birde araya karakter sunma ve gündemi değiştirme tetikleyicileri eklendi. Palalar, ruslar, derin devletçiler, sapıklar, hatta şerın stonlar, varmı ötesi?

Sonunda sekiz yıl oldu ama devamlılık açısından 4.5 sene aralıksız oynayan bir prodüksiyon. Yapımcısına tam 25 milyon dolar, oyunculara 20 milyon dolar, oynadığı kanallara 50 milyon dolar vese vese, 8 yılda 150 milyon dolarlık ama reklam olarak en az 3 milyar dolarlık bir ekonomi, para ile ölçülmeyen değerleri paraya dönüştürürsek.

Erzincanlı tarikat kökenli bir ailenin sıraaltı çocukları ise tam bir saltanat sahibi şu dakika itibariyle. Nişantaşının göbeğinde pana film binası var.

Ben en çok neye gıcık oluyorum derseniz, necati ile kardeş şaşmazın dizide sevgililerini oynatmasına. Ne zamanki viagra etkisi ( v-ef ) kayboluyor, kadın karakter de ortadan kayboluyor. Bu kadar ekonomide bazı saçma tutarsızlıklar olacak tabi. Ama bir noktadan sonra uçmuş ve kabullenmiş oluyorsunuz. Ne verilirse yenilecek.

Mafya özentisi bir nesil türedi, üsküdarda salacakta takım elbise ile oturuyorlar.

Dizide bir de özal taktiği gördüm ve bayılıyorum. Laz ziya, kürt ağa, yahudi levon, ermeni basmacıyan, velhasıl bu milletin bütün aşırı uçları aynı masaya oturtuldu ve herkesin kendinden bir unsur görmesi sağlandı ya, ve hepimiz biriyle örtüştük ya, bu başarı işte buna bayılıyorum işte.

Kendimi kime benzettiğim, ki sadece dizi karakteri olarak, bana sorulsaydı, kendimi hastanenin başındaki eski deve tuncay, şimdiki tuncay bey'e benzetiyorum. Dizinin ara geçişleri en iyi yapan adamı. Hem alt ile hem üst ile olan bağlantıların bir numaralı adamı. Kesinlikle romantik ve gizli aşık ama tutarsız ama tutarlı, hem kaplan hem kedi, hem kurumsal hem bireysel, eğer karakter ve devamlılık puanı verilseydi, hemde sanatsallık, bence dizinin en büyük puanı alan kişi olurdu. Osman wöber yani tuncay kantarcıyı, her ikisinide kutluyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder