27 Mayıs 2016 Cuma

ACAYİP BİR KONU

Bu gün bu saat neyden bahsetsem, her zamanki gibi "hayati" değil ama düşündürücü olsun?

Türk sinemasının Türk milleti oyuncu karakterine uygun bulduğu, Türk aile yapısıyla özdeşleştirdiği bir şeye açılım yapacağım.

HER DİZİDE VE FİLMDE STANDART TÜRK İNSANI "FIAT DOBLO" KULLANIYOR.

Diziler, filmler, canlandırmalar, figurasyonlar, ve hayata dair ne varsa, bütün bu görsellerde; yönetmenlerin halka layık bulduğu yegane şey; eski ve yeni versiyonları ile fiat doblo.

Aslında bu o kadar önemli değil. Bizi ne olarak gördükleri önemli. Yani dobloyu kim kullanır, kimler kullanır.

Dobloyu küçük insanlar kullanır. Jeep yada suv ne derseniz deyin, dobloyu işte o aracın yerine koyar. Ortadirek jeepi doblo. Alırken düşük vergi ile daha ucuza alır, ticari araç sıfatıyla alır, ama binek araç olarak kullanır. Yerli malıdır, yerli malı kullanmaya adanmış hayatlar özellikle doblo kullanır. Köyüne giderken, pikniğe giderken, misafirliğe giderken, aracın bütün hacmini doldurmak isteyenler kullanır. Dünyasını içine doldurabileceği aracı kullanır.

Otobüs ve minibüsün verdiği eziklikten intikam almak isteyen kitlenin intikam yemeği doblodur. 100 liraya bir ay kesintisiz seyahat bileti doblodur. Halk ekmek dediğimiz yaşam formunun ismi doblodur.

Yani yönetmen kısmı, yani sinemacı kısmı, yani artist kısmının halkla özdeşleştirdiği en klişe araç doblodur.

Bir ara halka inin de görün, halk dobloyu aşmaya başladı, halk arabası mantığı gözlüğüyle bakmanın daha fazla alemi yok. Sinemacısınız, yaratıcısınız, sanatçısınız hesapta, bir numaralı gözlemcisiniz bile ama, daha doblodan inmeyi başaramadınız.

Mesajım budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder