16 Nisan 2016 Cumartesi

ASRIN DÜĞÜNÜ

Kars Digor.

Muhtar Cerrut'un kızı Merban ile İmam Kaydullah'ın oğlu Miraç evlenmektedir.

Merban 15 Miraç 18 yaşına ermiştir. Damadın hediyesi 12 ayar altından 30 gram bileziktir. Gelinin zaten kendisi hediye.

Digor ilçesinin mazbut kötü Çomsakdere'nin 20 hanesi ( 8'i ahır ) bu şenliğe hazırdı. 3 oğlak kesildi bu ziyafete, her pilav kasesine 40 gram kavurma düşüyordu. Ayranı ise köy hizmetleri başkanı ayarlamıştı. Toplam masraf 200 lira civarında olsada, damadın kardeşi ilahicilik yapacağı için masraf 90 lara iniyordu.

Köyün yaşlısı Zaro, nişan halkalarını takarken, 30 senedir tekrarladığı istekte bulundu. " Tez çocuk yapın, beş tane top hazırladım şimdiden her bi tosuna. Hemde plastik top "

Şehirden nikahı kıymaya gelen sosyal hizmetler müdürlüğüne bağlı nikah memuru, belediye başkanının verdiği yetki ile nikahı kıydı, aynı zamanda fotoğrafları çekti, posta masrafı dahil 30 lira aldı muhtardan, ama bunun bilinememesi için özel ricada bulundu. Sosyal hizmet ile maddiyat aynı rafta durmamalıydı.

Düğün şenlikli oldu, köy meydanında kahvenin bahçesi hatır karşılığı kiralandı. 200 bardak çay için 20 lira masraf ödenecekti zahir.

Köy meydanındaki tarfodan cereyan çekildi ve emanet ampollerle yaklaşık 500 amperlik bir aydınlanma sağlandı, 3 ampol patladı, aydınlatma 350 ampere indi.

Köyün yaşlısı Hücret dayı ise düğünün sürprizini yaptı ve 3 aylık bir tekeyi süsleyerek evli çifte hediye etti. Bunu gören diğer yaşlılar haset yaparak, 50 yumurta, 3 resim çerçevesi, 2 tespih ve 2 borcam ile işi yukarıya taşıdılar. Bu hesaba göre düğün masrafları dengelenmişti ve mutluluğun habercisiydi bu bereket.

Gelin ve damat çarşaf ile ayrılmış haremlik ve selamlığın her iki yanında düğün dansını yaptılar, ama tarz farklıydı, beraber sallanma türü bir ritüeldi. Hatıra olarak kaldı.

Şimdi bahsettiğimiz 1984'ün uyarlaması bu düğün geçmişte kaldı. Beş tane top patladı. Miraç Digor'a müftü oldu, aynı zamanda camilere bakım işleri yapan bir inşaat şirketi kurdu. Tam işler yoluna girerken, Miraç bir beton mikserinin altında kaldı. Cenaze namazında 15 köyün muhtarı katıldı.

Merban ise halen daha eski dans çerçevelerine bakar durur, zira kendisi şu an 41 yaşında, nine statüsünde, beş çocuktan dördü gurbette. Biri ise babasının mezarına hergün bakıma gidiyor. Yani nöbette. Yarı mongol olsada yüreği tam, tastamam.

Adı çok güzel: DÜGÜN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder