23 Nisan 2016 Cumartesi

KADIN KATLAMA SANATI

Ürdün'deki şeym el şarafa ricalinin kadem kasabasındaki çiftçi Müsellim El Neima köylüsünün hasattan gelecek para ile traktörü New Holand 3500 'ün borcunu kapatması yada bu parayla Oğlu Sayh El Neima (19)'nın düğününü yapması ikilemi, yaşadığı ter basmaları ve küçük dünyasının bocalamaları kimimizin uğrunda? ( Hoş; Ürdün tarım daireside paraları ödemek için dünya bankasının keyfini bekliyor ya..)

Uruguay'ın Montevideo kenti, Belizzonya banliyösünün genelevinde 15 yıldır vucüdunu kamu yararına sunan tescilli Fahişe Romına SANCHEZ'in ( 42, ama 56 gösteriyor ) emekli olduğunda çevresince rahatsız edilip, yağmalanması tehlikesi, yada devamlı müşterisi Belediye komisyon başkanı Emilio RODRİGO'nun yapmış olduğu evlenme teklifini kabul ederek, bilinmezlere yapacağı yolculuktaki muhtemel huzursuzluklar ikilemine kim, kaç dakika ayırır?

Daha bir sürü bilmediğimiz yerlere düşen ateşler, ve ateşin düştüğü yerde yaşanan tahribatlar. Ne ben sayabilirim, ne siz içinden çıkabilirsiniz.....

Çıkmış Mustafa diye bir evliya aday adayı, bir başlık atmış sanal sahifelere, aynı şekilde kimseyi ilgilenmeyeceği bir özelliğine odaklayamaz elbette. Ama, böyüle tatmin oluyorsa, kimseye verecek hissesi, ve kimseden alacak sadakası yok demek değilmi?

Evet, kadın bir kağıttır. beyaz sayfadır, kuşe veya 1. hamur. Kalite kalite. Ama kimine gazete baskı ofsetleri bir milyon baskı yapar, okunur, çöpe atılır, kimine bir ilkokul sanatçısı klasik resmini çizer, ev, ağaç, baca-duman, dağlar güneş nehir bulut, yeşillll-mavi.

Hiçbir kadını 6 kereden fazla katlayamazsınız, büyüklüğü ne olursa olsun. Üzerine yazdığınız yazı veya çizilen resmin değeridir kadını değerli sayan. En büyük sanatçılar bile ilham geldiğinde elinde peçete bile olsa, sanat eserini, içini bu kadına döker, ölümsüzleştirir.

Kiminin elinde en porporfosyonel kağıt, malzeme, tuval, renkler, ve ortam vardır, bir modeli bile vardır, ama onda ilham ve tanrıverdiyse yetenek yoksa, resim çöpe, boya ise tuvalden, tuvalete gider. Öyle değil mi?

Öyleyse ki, öyle, kağıt katlama sanad'ınında bazı yorumlara ihtiyacı var, gerekliliklerle birlikte. Kağıdımız, ebat olarak ortaya koymak istediğimiz eserin çapına denk olmalıdır. Kırpıntıları yaparken, kağıdın özüne zarar vermemeye özen gösterelim. Kağıt ise ortaya çıkacak esere inanmalı ki, kırpıntıya izin versin, yoksa ortadan ikiye yırtılır.

Kağıda şekil verirken ellerimizin hassasiyeti, mahirliği kağıdın ruhunu okşamalıdır, bu şekilleri verirken cetvel, pergel ve bilimum şartlandırma malzemesine çok az güvenin, öldümallah kağıda şekil veremezsiniz ve yine ortadan ikiye yırtılır.

Diyelim kağıdı katlayarak uçak yaptınız, onun yeri bir sergi olmalı. Eğer sizde inanırsanız onun uçacağına, bu onun son uçuşu, sizinde boşa giden emeğiniz demek olur.

Eserinize ruh katmak istediniz, özendiniz ve oda sizi kırmadı, ortaya çıktı, sakın onu satmayın, başkasına vermeyin. Alan şahıs mutlaka onda bir kusur bulacak ve ortadan ikiye ........

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder