9 Ocak 2010 Cumartesi

geçmişlerim

Her yaşamış gitmiş insanla olan birkaç hatıradan bahsedeceğim. Ruhlarına huzur dilerim, iyi yerde kavuşmayı dilerim.

Babaannem, üç aylıklarını aldığında bana yüz lira verirdi, onun odası bizim üst kattaydı, bazen ona çıkardım ve sobasında yağlı ekmek yapardı, herşeyden daha tatlıydı.

Mehmet amca ise tam bir hayat yorumu profesyoneliydi. Sol ağırlıklıydı, tam bir cumhuriyet adamıydı. İktisat adamıydı. Mahalledeki ismi Allahlık ahmet beydi. Siyasal görüşleriyle tutarlı bir Atatürk adamıydı. 2. dünya savaşı ve inönü uzmanıydı. Kürt sözünün kurt kökünden geldiğini söylemişti bana.

Zeki amca mahallemizin en üsturuplu akşamcısıydı. Hep pijama ile hatırlarım onu. Kapı önünde soyduğu meyveleri bize uzatırdı, muhabbet ederdi, şakalar yapardı.

Rahmi abi, mahallenin pratik adamı ve boyacısıydı, balıkçısıydı. Yokuşun başından göründüğünde hep elinde kesekağıdından balıklarla gelirdi. Birde mükemmel bir ahşap işçisiydi, hayranlıkla onun yaptığı ahşap yatları yüzdürürdük.

Kamer teyze, ajdanın halası, ve mahallemizin en sosyetik simasıydı. Son nefesine kadar sigara içti. Mahallemizde ilk renkli televizyon, ilk iki katlı müstakil ev, ve ilk kediyi ( duman ) o getirdi. Gençlik resimleri greta garboyu hatırlatır bana, siyah beyazından.

Eşi cemal amca ise, bütün sanatçıların muhasebecisi ve organizatörüydü. Türk filmlerinden çıkmış bir karakterdi. Modern muhasebeci değildi elinde çantasıyla ama klas ve modern bir istanbul beyefendisiydi.

Vasfiye teyze, osmanlı kadını, genelde ağrılarından, ilaçlarından bahsederdi. Ailemizin geçmişinde, annemle babamın evlendirilme sürecinde çok yiğitlikler yaptığı anlatılırdı.

Asiye teyze, hiç beklenmedik şekilde rahmete kavuştu. Mahallenin en yiğit kadınlarındandı. Kapısı herkese açıktı, herkese yemeği vardı. Çok yufka yürekliydi. Çocuk ruhlu ve doğaldı.

Müteahhit mehmet nayır, tam bir gizli kahraman. 20 adede yakın çocuğu ve 4 hanımı vardı. Mahallemize 4 blok yaptı. Ezilenin yanındaydı, inşaatına suyu biz verdik, o ise bizim bu iyiliğimizi hiç unutmadı. Gizli güvencemizdi, efeydi, kahramandı.

Çok daha kahraman var, adam var, dev gibi kadınlar var. Cumhuriyet gibi eserler var, yemeyen yedirenler var. Hepinize rahmet ey Allahın sevgili kulları.

Görüşmek üzre.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder