17 Temmuz 2009 Cuma

ASAL ADAM

Tarihteki asal adamları biraz merceğe oturtacağız. Öncelik ise asal adamlığın ne olduğu ve nereden anlıyoruz asal olduklarını.

Asal adam sadece ve sadece kendine inanan ve bir zirveye kurulmuş adamdır, o zirvenin yüksekliği asal adam için önemli olmayıp, sıfır seviyesinde bile olsa o adam için orada tek başına olmak önemlidir.

( Salaklık testi: Issız adam filmiyle paralellik kuranlar bu yazımı okumasın. )

Mesela Kaptan Tommiks. Sadece misyonuna inanan bir ranger. Seks le menfaatle, keyifle alakası yok. Atı silahı olsada olur olmasada. Tabi bildiğimiz kadarı bu. Sonradan Yüzbaşı Tommiks rütbe atlayıp yolu şaşırmışsa bilmem. Haram yiyen polis moduna girmişse saçı dökük göbeği büyük, birde evlenmişse, tom ve jerry adında mahdumlar eylediyse, asal adam olarak anamayız adını.

Aklıma gelen diğer asal ise, Cengiz han. Hayatı boyu savaş istila, hayat boyu töre. Devlet kur, devlet boz. Hani o eski fresklerde heykedilen soğuk adam varya, duruşu, bakışı, ifadesi mesajı daima aynı olmuş, hep bir yöne bakan adam. Fena halde asal.

Atatürk'te asal adamdı. Aklına koyduğunu yaptı. Deli dediler, deli ettiler, kötülediler, yücelttiler, ama onun fikri daima; sekiz yaşında kargaları kovalamak, 38 yaşında gavur kovalamak, 48 yaşında cehaleti kovalamak, ve 58 yaşında bulutları kovalamaktı. Tanıdım en asal adama asallık dersi verir.

Bir diğer asal adam ise James Bond. Ne asal ama. Tip, onda, zeka onda, popüler de, yaptığı iş önemli de. Ama o isterse her saate bir afet, her çukura bir hazine, her yeryüzüne bir daire koyabilecek ken, misyonundan taviz vermemiş. Asallamış ta asallamış.

Bir diğer asal adam Castro, yaşlı kurt asal. Devrimin öncesinde ne ise devrimin sonrasında o. Kendini domates yetiştirmeye yada puro ihracatına adadığını bilen var mı? Adasaydı şayet onu anmak ne mümkün olacaktı. Asal mı asal.

Kaddafi de diyebilirim. Kaddafi asalın komedi katılmış versiyonu. Amacı kutsal mı? hayır, varabileceği bir nokta veya görebileceği bir saygı var mı, hayır. Ama sadece asallığı benimsemiş. Sanal asal.

Veeee, Mustafa, Asallığın kitabını yazabilecek tek asal. Halen daha kendine aşık, halen daha yaradılışının bir amacı olduğuna, gizli bir amacı olduğuna inanıyor. Süpper güçleri olduğuna inanıyor. Dünyayı iyilikle kurtaracağına inanıyor. Geçmişindeki sahtekar, orospu, ve adilerin bile aslında sahtekar, orospu veya adi olmayabileceği ihtimaline bile inanıyor. Bu asal bütün asallar gibi kendine inanıyor. Asallığa da inanıyor.

Asal olmayanla asla diyecek kadar asal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder