Yıldızdı, tam bir köy starı. Herkes ondan bahsediyordu, spekülasyonları, ve genel hayatı ile dillerden düşmüyordu. Çünkü erkek gibi kadındı, sahipsiz, ama kimseye muhtaç olmayan, sırtına vurdumu odunu, 100 kiloya banamısın demezdi.
Sivasın karayazı beldesinin, tırmık köyünde ( nüfus 49 - rakım 2149 ) kocasız kalıverişinin 21. senesini kadın çobanlık yaparak geçinen Reyhan ana'dan bahsediyorum.
Kardeşi topal Mevhibe ile tek göz hanede yaşıyorlardı, Mevhibe tam 35 senedir, tek çocuğunu kaybedeliveri konuşmayan bir garipti. KÖY YERİNDE ÇOCUK DOĞURUP HELE BİRDE TRENİN ALTINDA KALMIŞSA, DÜNYANIN BİTTİĞİ NOKTAYA MERHABA DERSİNİZ.
İki ahret kardeşliği, ağıllarında 6 keçi, 4 koyun ve 1 dana ile oluşturdukları geniş aile'de, yol gözlüyorlardı, birde şimdiden diktikleri ikiz mezar taşını. Bu taş ile gerçeği ve geleceği ! görüyorlardı.
İNSAFSIZ GÜNDÜZLERİN HAMİSİ HAZİRAN AYININ BİR ÖĞLENİNDE, akşamdan eğirdikleri keçi yününün yorgunluğuyla, ezanı, ama bu sefer sabah ezanına değil, öğle ezanına kulak vererek uyandılar. Adeta; köy yerinde öğleye kadar uyumak bir dizi felaketin habercisi olarak algılanır. Reyhan ana hafiften bir diz ve baş dövünmesi ile kardeşi Mevhibeyi de iteleyerek uyandırmaya çalıştı. Mevhibe 35 küsür senelik yasını bir an için unutarak, güzel bir uykunun güler yüz çehresine bürünecek olsada, hemen yüz ifadesine çeki düzen vererek, yaslı tavrına büründü. Bu sırada dışarıdan gelen bir avaz ile ayağına mesini geçirerek kendini dışarıya attı. Ablası Reyhanın feryadı boşuna değildi, ağılın kapısı ardına dek açıktı ve içeride ahalisi yoktu. Başlarından aşağıya boranlar, süper tornadolar, kasırgalar ve depremler indi. En azından kurt parçalasa, kaderlerine küsüp, köyün çorbasıyla, ketesiyle, yardımıyla yaşayabileceklerdi, ama aylık 150-200 lira total gelirlerinin kaynağı olan hayvanları sırra kadem basmıştı. Acil durum seferberliği vaziyetinde, bucağın tepelerinde savrulmaya başlamışlardı ki, uzaktan umut belirdi, daha doğrusu, umut geri geldi. Hayvanları, haziran güneşinde bir damla su umuduyla, kuruçeşme denilen, yılda 2 ay şırıldayan çeşmebaşına gelmişlerdi ve yosunlu çeşmenin varsa suyunu yoksa yosununu yalıyorlardı. Ve Reyhanana hayvanlarıyla kuruçeşmede buluştu. Mevhibe kardeşine yanaştı ve Allaha şükürler olsun diyerek, kaderde bir neşe deliği açtı. 35 senedir ilk defa konuşuyordu. Mevhibenin adı, milli şef ismet paşanın hanımı Mevhibeden gelir.
Akşamüstü çay demleyerek, hayvanlarıyla tekrar buluşmanın sevincini demlemeye karar verdiler, birde abla kardeş iki lafın dibini tellendirdiler.
Bu sırada İstanbul denilen meçhule'de torunları Ayvaz, Riahanna adlı popstarın kuruçeşmede vereceği konser öncesi, midye dolma tezgahını hazırlıyor ve köydeki nenesinin yüzünü hayalmeyal hatırlamaya çalışıyordu.
Mustafa MEHİR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder