Bizim ilahiyatta önemimizi sağlayan nedir? sorusuna herkes doğru ve çeşitlemeli cevaplar vermiş:
-şerefli varlığız
-dua ediyoruz
-akıllıyız
-Allah tür olarak insanı seçti
-medeniiyiz
Bence bu sorunun cevabı daha farklı bir spiralden geçerek oluştu.
Allah Dünyada kendi hükümranlığını yürütecek varlığı bence birçok canlı arasında yaptığı yarış sürecinden sonra seçti. Yani ilk akla gelen soru diye düşünürsek, bizim yerimizde, yeterince gelişip evrilselerdi , mesela Balıklar'mı olacaktı? Maymunlar mı, Filler mi?
Çok acayip bir mantık diye reddetmeye çalışıyorsanız, ben de hemen sizin mantığınıza bir itiraz getireceğim: Sizce Allah haketmeden bir varlığa, veya o süreçten geçmeden, bir tür'e paye verir mi? Yani İnsanoğlu olarak biz nasıl bir dayanıklılık testinden geçerek, Allahın özel kulları olduk.
Elbette, Allahın ilk yaşam formuna canını verdiği yada üflediği o özel andan itibaren süregelen yarıştan geçerek. Türler dünyaya hakim oldu zaman zaman, evet amma hiçbir zaman hükümran, yani yetkisini güçten alan konumda olmadılar. Aradan sıyrıla sıyrıla, evrile evrile, ortak yaşamlar kura kura, en zayıf varlık olmasına rağmen, gelişe gelişe insan çıktı. Çok zayıf bir ihtimaldi, ama zamanla en kuvvetli ihtimal oldu ve Allah dünyadaki hükümranlık bayrağını biz insan türüne verdi.
Allah biz zavallı insanlara bu yetkiyi verirken bile şu kaideye yönelik bakış açısını bizlere kavrattı, bence:
Size bir emanet sunuyorum, bu size bahşedilmiş bir yücelik değildir. Size siz olduğunuz için verdiğim bir şeref değildir, istediğim anda onun sahibi olan bana dönüşümü vardır.Hükümranlık Allahındır.
Biz insan ne yapıyoruz.
Geçmişte tek gailemiz bu payeyi alabilmek ve diğer türlerin arasından sıyrılmak olan biz zavallı insan,,,,
Şimdi bu payeyi arkadan gelen diğer canlılara bırakacak kadar olmasa bile, mesafe epeyi kapalı şekilde, aynı sakızları çiğniyoruz. Tüketim, magazin, siyaset, ayrılık, egoizm, silahlanma, keyif, vede adını sizin koyacağınız bir sürü çatlaklar....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder